Полезни съвети   >>   Сироп от бъзак
  <<ПРЕДИШЕН<<
>>СЛЕДВАЩ>>  

Сироп от бъзак
image Сироп от бъзак
За направата на такъв сироп сега е подходящ момент, бъзака е добре узрял, дори вече прецъфтял в низината… Но пък ако се качим малко по-нависоко, защото искаме да си наберем чист, планински бъзак за нашите цели, ще открием виолетово-черен бъзак, с който да направим лек. С негова помощ не само ще преборим с лекота вируси през зимата, но дори някои твърдят, че лекува ракови заболявания. По-важното е да се разбере, че така приготвен бъзака, засилва имунните сили на организма неимоверно.

Бъзакът е храстовидно растение, на което се ползват всички части. Но за сиропа ще използваме единствено плодчетата.

Отиваме в планината и намираме чист добре узрял бъзак – трябва всички зрънца да са черни и нито едно да не е по-зелено, защото са отровни. Откъсваме целите “кошнички” с плодовете.

Без да измиваме бъзака (защото иначе сиропа може да ферментира), с помощта на вилица, плодчетата се оронват от дръжките. Внимавайте, защото при тази манипулация, може да пръска сок от бъз, който силно и бързо оцветява и трудно се премахват петната.

Подготвят се големи стъклени буркани – добре измити и сухи. Слага се 1 ред бъзак около 3-4 см и след това толкова още мед (добре е реда с мед да е малко повече), след това още 3-4 см плодчета от бъзак и отново мед. Продължава се докато се запълни буркана, но най-отгоре трябва да е покрито всичко с по-дебел пласт мед. Важно е да не пълните до горе буркана, защото в следващите дни сместа ще се “движи” нагоре, защото шупва. Гърлото се покрива с марля и буркана се оставя на тъмно място. Веднъж на ден се бърка с дървена лъжица. И така се оставя 40 дни да престои.

Когато изминат 40 дни, сместта може да се прецеди и получения сок да се съхрани в стъклени бутилки в хладилник. Зрънцата също може да се консумират, не повече от 1 супена лъжица на ден. Може да се добавят към смутита или кремчета.

При проведените разговори с хора, които си правят тази рецепта от години насам има следните мнения, които може да се окажат важни за получаването на бъзаковия сок.

* някои твърдят, че е по-добре да стои буркана на слънце, за да се изпари по-бързо водата и така да се получи гъст сироп

* посъветваха ме меда да е повече, за да се консервира добре и да не ферментира сместа – от 2 до 4 пъти повече от бъзака. Аз лично съм направила съотношение 1 към 1,5 (бъзак към мед) и ще видя дали е достатъчно след известно време.

* след като сместа е готова, тя може да се затвори в бутилки или буркани и така да се съхрани с години, но това зависи единствено от процента захарност на готовата смес. Моя приятелка има сироп в отлично състояние от 4 години. Но лично аз съм решила да правя сироп ежегодно за лични нужди и за раздаване на близки.

* ще срещнете тази рецепта в книгите за билкови лекове със захар, вместо мед, но захарта (бялата, рафинирана) е противопоказна за здравето. Ако решите да използвате захар намерете си или фруктова, или нерафинирана тръстикова сурова захар, или кокосова захар. Предполагам, че щом се получава добре с мед, това значи, че може да се ползва и агаве сироп, кленов сироп или друг вид здравословен подсладител. Това ме навежда на мисълта, че може да се пробва и със стевия – тя е най-здравословния подсладител и освен това естествен консервант. Ако успея да набера още малко бъзак, ще пробвам един буркан със стевия. Мои приятели си правят билкови сиропи със стевия и успешно им се съхраняват цяла година.

* по същия начин може да си направите сироп от черен бъз (който е роднина на бъзака, но е дърво), от арония, от малини, боровинки…. все полезни диви и здравословни малки плодчета.

Начин на приемане: всяка сутрин на гладно се взима 1 супена лъжица от сиропа от есента до пролетта, а може и целогодишно. За малки деца се приема 1 чаена лъжичка, като се започва с 1/2 за първите дни. Някои предпочитат да го разредят с малко вода. Тогава се получава вкусна плодова напитка. Усеща се съвсем лека тревиста горчивина.

Друг метод за ползване на бъзаковите плодчета: След набирането на съплодията, се разстилат на сухо и топло място рехаво и се изсушават за няколко дни (отново да напомня – всички плодчета от съплодието трябва да са добре узрели с нито едно зелено плодче). Когато са почти сухи се оронват и се доизсушават. Приемането на сухи плодове бъзак става по следната схема: първи ден се приема 1 плодче, и всеки ден се увеличава с 1 до достигането на 21 плодчета наведнъж. Ако тази доза действа твърде силно, намаля се до броя плодчета, при който се чувстваме комфортно. Често дискомфорта се дължи на засилена детоксикация – разхлабване, гадене, световъртеж.

image_2 Сироп от бъзакimage_3 Сироп от бъзак


login